• darkblurbg

Een winterband is een autoband die gemaakt is van een zachtere rubbersoort dan een doorsnee gebruiksband (zomerband) en is bedoeld voor rijden bij lagere temperaturen (onder 7°C). Het profiel van een winterband heeft zogenoemde lamellen, waardoor het profiel beter ingrijpt op de ondergrond en zo een betere grip geeft bij winterse omstandigheden als sneeuw. Om een winterband effectief te laten zijn, moet deze een profieldiepte van minimaal 4 mm hebben. Nieuwe winterbanden worden verkocht met profieldieptes van ca. 9 mm. De zachtere winterband slijt bij zomerse temperaturen een stuk sneller dan de hardere zomerband.

Modder en Sneeuw-banden

Banden die in Nederland verkocht worden met een 'M+S'-logo (Mud & Snow) zijn zogeheten Modder en Sneeuw-banden. Deze aanduiding is terug te vinden op all season-banden en 4×4-banden. Dit zijn geen 100% winterbanden, maar met een M+S/ vierseizoenenband mag je door heel Europa rijden onder winterse omstandigheden. Het 'Berg met daarin een sneeuwvlok'-logo, ook wel bekend onder het letterwoord 3PMSF, is voor de Amerikaanse en Canadese wetgeving. In Europa is tot op heden de M+S-band voldoende, al is de 'echte' winterband wel effectiever. (bron Wikipedia)

BELANGRIJK: In Duitsland bent u verplicht om winterbanden of all season banden te hebben indien de winterse omstandigheden dat vereisen. Van winterse omstandigheden is volgens de wet in elk geval sprake bij ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Duitsland kent geen vaste periode waarin het gebruik van winterbanden verplicht is.